Het korte antwoord op deze vraag is: nee. De geruchten op internet zijn vooral speculatie op basis van te weinig kennis, en daarom leggen we het graag even uit.


Zelfs als je drone is uitgerust met DJI AirSense (zoals DJI hun systeem noemt) zal dit systeem zal in Nederland en België bijna nooit werken, want het is simpelweg (nog) niet verplicht in Europa  om laagvliegende luchtvaartuigen zoals helikopters, zweefvliegtuigen en sportvliegtuigen – de General Aviation – uit te rusten met ADS-B transponders. En die plannen zijn er voor zover bekend ook niet, en zelfs dan zal het nog meerdere jaren duren voor het daadwerkelijk verplicht wordt.

In de VS is die verplichting er al wel enige tijd. Grote verkeersvliegtuigen zijn meestal  voorzien van ADS-B ‘out’, maar met dergelijke vliegtuigen kom je als het goed is nooit in aanraken want zo hoog mag je met een drone niet vliegen in Nederland (max 120 meter).

Kortom, je kunt met een gerust hart een DJI Mavic Air 2 (vooralsnog zonder ADS-B/ Airsense module) aanschaffen en hoeft je geen zorgen te maken dat deze binnen korte tijd minder waard of zelfs waardeloos wordt. Een verplichting voor ADS-B voor drones is nog verre toekomstmuziek.


Let op: versies van de DJI Mavic Air met ADS-B worden niet officieel geleverd in Europa (bevestigd door DJI) dus pas op voor grijze import van modellen uit andere regio's wat hierop verleent DJI géén service in Europa (dus bij problemen moet de drone naar Amerika of andere regio verzonden worden, met hoge kosten en lange transporttijden tot gevolg). 


DJI Mavic Air 2