Vraag van onze klant


Wij zijn in het van DJI Mavic Mini Fly More Combo. Met deze camera drone willen we film en screenshots maken tijdens het varen. Het probleem nu is dat na een tijdje varen de drones stopt ivm homepoint. Mijn zoon heeft al wat opzoekwerk gedaan en bij het type DJI SPARK bestaat er iets dat je op zender plaatst en deze het homepoint altijd opdate. Bestaat er ook zoiets voor onze MAVIC MINI die het home(vertrek)punt altijd opdate zodat wij kunnen blijven doorvaren?


Antwoord


Stijgen en landen op een boot met een drone

Dit is inherent erg risicovol en raden wij raden het af tenzij u de nodige ervaring hebt. Een home point instellen is geen optie op een boot, ook niet als u dat als "return to remote controller" instelt (zie afbeelding hieronder).


De Return to Controller functie is niet zo dynamisch als het klinkt en beweging wordt tijdens de RTH procedure niet (constant) geupdate, tenzij je de  RTH opnieuw opstart. Tijdens het landen zal een bewegende ondergrond mogelijk leiden tot annuleren van de daling en/of de drone zal niet meebewegen met de ondergrond en dus ergens anders landen dan de bedoeling was.


Bovendien moet je ernstig rekening houden met de beweging van de boot, windvlagen, en obstakels van de boot. Je kunt op youtube erg veel filmpjes vinden waarbij dit misgaat en het vereist zeer veel ervaring om adequaat te reageren wanneer het mis dreigt te gaan. Wij raden aan om stijgen en landen, en mogelijk met de hand vangen, eerst veel te oefenen (bv waarbij de vanger op constante snelheid loopt) voordat je het op een boot probeert. Een 


Een drone uit de lucht pakken

Let op: een drone uit de lucht pakken is geheel op eigen risico en kan leiden tot (ernstig) letsel. De instructies hieronder zijn tips om het zo veilig mogelijk te doen maar Kenners adviseert om een stabiel, niet bewegende stijg- en landingsplaats op de grond te gebruilen.

  • Gebruik geen Return to Home (of houdt het in ieder geval nauwlettend in de gaten) en vlieg bij voorkeur zelf terug.
  • Je kunt een dalende DJI drone prima vangen maar PAS OP DE PROPELLERS! Deze kunnen wonden veroorzaken.
  • Houdt je hand uitgestrekt als "landingsplaats" voor de drone. Dit hoeft niet vlak maar de drone zal je hand detecteren dus beweeg deze niet omdat anders de landing wordt afgebroken.
  • Laat de DJI drone dalen boven je hand door de pook naar beneden te drukken. De hand wordt gedetecteerd en de drone zal even inhouden en daarna de automatisch landing inzetten.
  • Wanneer je dit veilig kunt pak je de drone body tussen je vingers vast maar trek of duw niet, en wacht tot de drone tot rust komt. Zodra je trekt aan de drone zal deze meer gas geven en opstijgen.
  • Wacht een paar seconden tot de drone uitschakeld zoals dat bij een normale landing ook het geval is, of druk de beide sticks naar beneden en naar binnen om de motoren uit te schakelen.
  • Gebruik bij voorkeur handschoenen.
  • Overweeg een tweede persoon in te zetten voor het vangen. Als piloot de drone zelf vangen vergt veel ervaring en oefening, en dat geldt nog véél meer op een bewegend boot.