Het kan gebeuren dat je achteraf constateert dat je drone video opnamen "schokkerig" zijn, en niet vloeiend, tijdens momenten met veel beweging (met name rotatie).

Dit is helaas een beperking van de hardware, maar geen reden tot paniek. Hieronder geven we een aantal tips om schokkende video beelden te voorkomen en de cinematische kwaliteit van uw opnamen te vergroten. Met name goede ND / PL filters zijn van groot belang voor vloeiende beelden.

Lees hier wat ND filters zijn.

Het is raadzaam om de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is, maar dat is een kunst op zich. Leuke shots zijn gauw gemaakt met de nieuwere drones, maar perfecte shots vereisen kennis en ervaring waarbij je (net zoals met iedere camera) rekening moet houden met de beperkingen van je apparatuur en de omstandigheden (hoeveelheid licht, welke filters je gebruikt, etc).

U kunt de volgende dingen doen om dit probleem te verminderen en zelfs te voorkomen:

• Neem op in 30 frames per seconde of hoger. Dit geeft over het algemeen de meest cinematisch resultaten (en biedt beste compatibiliteit met YouTube).

• Gebruik de juiste filters op basis van de lichtomstandigheden. Vuistregel: de sluitertijd moet minimaal 2x de framerate zijn. Oftewel, 30fps is 1/30s dus uw sluitertijd moet korter of gelijk aan 1/60s zijn. PolarPro heeft een app die hiermee kan helpen (voor polarpro filters):  https://www.polarprofilters.com/pages/polarpro-app
  • Objecten in de verte bewegen sneller door het beeld. De relatieve (omtrek)snelheid is veel hoger waardoor het object onscherp/schokkerig wordt. Beweeg langzamer of beweeg de drone dichterbij.

• Hoog contrast (zoals de lucht, de horizon, objecten aan de horizon) maakt onvolkomenheden veel duidelijker zichtbaar. Pas hier mee op en gebruik de juiste ND filters.

• Gebruik de nieuwe tripod mode (schakelaar links op de remote helemaal naar beneden). In deze stand kun je de gevoeligheid van de bediening instellen en daarmee de limieten instellen, met name op rotatie. Zo heb je meer controle over de snelheid van bewegingen.

• Je kunt eventueel beelden direct opnamen op je telefoon terugkijken vanaf de drone terwijl deze nog vliegt (niet de preview beelden) vanuit de galerij (play knop rechtsonder de app). Controleer of de beelden vloeiend zijn om en pas zo nodig uw instellingen aan.