Indoor vliegen: een goed idee?


Het botte antwoord is: nee. Onze formele advies is om NOOIT binnen te vliegen met een drone. Daar zijn ze simpelweg niet voor bedoeld en het risico op crashes en schade is hierdoor veel groter.

Hieronder geven we enkele tips om het risico op een crash te verlagen maar houdt er rekening mee dat indoor vliegen met een drone een inherent hoog risico met zich mee brengt; het is geheel op uw eigen risico en aan onze informatie kunt u geen rechten ontlenen.


GPS en ATTI mode


Indoor zal de GPS hoogstwaarschijnlijk niet werken omdat de drone geen verbinding met GPS satellieten kan maken. De drone zal dan in ATTI mode gaan. Helaas kun je deze ATTI modus niet afdwingen, en de drone zal constant blijven zoeken naar GPS. Dit kan tot onverwachte meldingen leiden wanneer er toch een GPS signaal wordt gevonden. Uitschakelen van GPS kan niet en forceren van ATTI mode kan alleen middels een “hack” in DJI Assistant 2 maar daarover kunnen wij niet adviseren en dit is geheel op eigen risico. Het kan dus zijn dat je drone sporadisch van modus verandert als hij toch GPS vind, want dat is de voorkeursstand en hetgeen DJI adviseert. DJI raadt vliegen in ATTI dan ook af en is alleen bedoeld als backup wanneer GPS om wat voor reden ook wegvalt. De handleiding stelt dat je niet moet vliegen in ATTI mode. Als uit de logs blijkt dat je langdurig vloog in ATTI mode dan kan dat betekenen dat DJI geen verantwoordelijkheid neemt in het geval van een crash en de drone niet zal vervangen onder garantie.

Meer over ATTI mode lees je in dit artikel.


De drone zal optisch de positie in het platte vlak proberen te behouden maar bij weinig licht kan dat moeilijk zijn. De drone kan makkelijk gaan driften in deze mode als je niet oppast. De hoogte wordt barometrisch en sonisch bepaalt, en is redelijk stabiel maar moet je desondanks ook goed in de gaten houden. Bij voorkeur met 1 extra persoon die ALTIJD op de drone let (ook wanneer jij op het scherm of RC kijkt).


Uitschakelen van de sensoren


Het is mogelijk om de sensoren in DJI GO4 uit te schakelen door op het sensor icoontje te drukken midden bovenin de DJI GO4 app. Je kunt dit ook benaderen via de … rechts bovenin de app en dan naar sensors. Hierdoor stopt het piepen en zal de drone niet automatisch stoppen wanneer het een obstakel detecteert.Return to Home hoogte instellen (ivm plafond)


Om te voorkomen dat je drone automatisch een dak / plafond in vliegt wanneer je indoor vliegt moet je de RTH hoogte instellen. Zorg dat deze lager is dan het plafond anders zal je drone crashen wanneer deze naar de ingestelde Return to home hoogte gaat bij problemen / verlies van verbinding / etc. Je kunt de drone ook zo instellen dat de drone op dezelfde hoogte terugkeert of direct land bij problemen.Propeller guards


Zorg dat je met propeller guards vliegt! Dit verkleint de kans op een crash. https://www.dronekenner.nl/producten/drones-met-camera/dji-mavic-pro-platinum/dji-mavic-part-32-propeller-guard/Extra goed opletten!


Zorg dat je een spotter bij je hebt die ten alle tijden de drone in de gaten houdt. Het is aan te raden dat deze persoon handschoenen draagt; wanneer het mis gaat kun je dan de drone pakken zonder jezelf te bezeren. 


Tip: wanneer je de drone uit de lucht pakt: draai de DJI drone onmiddelijk een kwart slag (90 graden) om de lengte as om de motoren onmiddelijk uit te schakelen.. Dit werkt alleen bij DJI drones.


Advies: vlieg niet indoor met een drone


Het vliegen met een drone binnenshuis, tussen muren, onder een plafond, oftewel indoor, is inherent zeer risicovol. Er kan vanalles mis gaan en de tijd die je normaliter buiten hebt is indoor veel meer beperkt. Er zijn meer obstakels en de veiligheidsmaatregelen die je normaliter helpen kunnen nu juist tegen je werken. De kans op een crash is gewoon veel groter wanneer je indoor vliegt en we raden dit dan ook beslist af, tenzij je héél goed weet wat je doet en minimaal alle tips hierboven hebt gelezen en toepast. Als je het toch probeert: succes!