Vloeistoffen kunnen uw vacuümmachine beschadigen

Vloeistoffen en elektrische componenten gaan vaak niet goed samen. Dit geldt ook voor de vacuümpomp in een vacuümmachine. Daarom is het belangrijk dat u voorkomt dat er vloeistoffen, zoals marinades of ander restvocht van bijvoorbeeld vlees, tijdens het vacumeren in de vacuümmacine worden gezogen. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden.


Tips voor vacumeren met marinade

  1. Plaats uw vacuümmachine op de rand van uw werkblad, en hang tijdens het vacumeren de vacuümzak over de rand. HIerdoor helpt de zwaartekracht om het (relatief zware) vocht in de zak te houden terwijl de lucht als eerste uit de zak wordt gezogen. Pas wanneer de zak begint te "knijpen" komt het vocht omhoog; houdt dit goed in de gaten om te voorkomen dat het vocht in de machine komt.
  2. Plaats de vacuümzak met voedsel en marinade enige tijd in de vriezer. Hierdoor wordt het vocht dikker en minder vloeibaar, waardoor het minder snel uit de zak wordt gezogen. 
  3. U kunt beide tips combineren voor het beste resultaat, eventueel in combinatie met de speciale voorzieningen van vacuümmachines die hieronder staat beschreven.


Speciale voorzieningen: marinadekamer

Sommige (maar lang niet alle) vacuümmachines hebben voorzieningen voor het vacumeren van zakken met vloeistoffen, zoals marinade. Dit kan een zogenaamde marinadekamer zijn, waarbij een extra (vaak uitneembare) "tray" in de vacuümkamer is geplaatst. Hierin legt u het uiteinde van de vacuümzak, en deze tray zal vloeistof dat uit de zak wordt gezogen opvangen, hoewel in beperkte mate. Let er op dat er niet teveel vocht wordt opgezogen want de capaciteit van de tray is vaak beperkt en uiteindelijk komt het vocht alsnog in de vacuümpomp terecht. Een voorbeeld van machines met een marinadekamer is de CASO VC serie vacuümmachines.


Speciale voorzieningen: vochtdetectie

Een andere mogelijkheid is automatische vochtdetectie. Dit betekent dat de machine automatisch stopt met vacumeren zodra vocht (zoals marinade) wordt gedetecteerd. Dit voorkomt dat het in de vacumeermachine wordt gezogen. Onder de juiste omstandigheden zou alle lucht reeds verdreven moeten zijn vóórdat het vocht uit de zak wordt gezogen. U kunt hiertoe het beste de zak over het werkblad laten hangen zodat de zwaartekracht mee helpt om het vocht onder in de zak te houden terwijl de lucht er uit wordt gezogen. Pas wanneer de zak helemaal leeg is en begint te "knijpen" komt het vocht omhoog. Wanneer de machine afslaat kunt u op de sealknop drukken om de zak te sealen (lassen). Een machine met automatisch vochtdetectie is de Foodsaver vacuümmachine Superior Line RVS FSV3840.