Rauwe eieren kunnen schadelijke en zelfs gevaarlijke bacteriën bevatten. Met sous-vide is het mogelijk om de eieren te pasteuriseren, waardoor je de hoeveel schadelijke bacteriën flink vermindert. HIerdoor kun je veilig(er) rauwe eieren gebruiken in bepaalde gerechten (zoals bepaalde Japanse recepten). Het pasteuriseren van eieren is eenvoudig en duurt niet lang met sous-vide. Je gaat als volgt te werk:
- Laat de eieren eerst op kamertemperatuur komen.
- Leg ze voorzichtig in een pan met koel water.
- Verwarm het water nu tot 57°C.
Let op! De sous-vide apparatuur meet de temperatuur weliswaar maar voor de veiligheid raden we aan om ook een digitale thermometer er naast te gebruiken om zeker te weten dat je de juiste temperatuur hebt bereikt. - Verwarm de eieren eren minimaal 1 uur en 15 minunten (75 minuten) op 57°C.
- Haal de eieren na deze tijd uit het sous-vide waterbad en spoel ze af tot ze weer op kamertemperatuur zijn. Je kunt ook ijswater gebruiken om ervoor te zorgen dat het sneller afkoelt zodat het ei niet verder "gekookt" wordt.
- Je kunt de eieren direct gebruiken of in de koelkast tot een week bewaren.
Let op: aan deze informatie kunt u geen rechten ontlenen en u bent zelf verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid en eventuele gevolgen.