Neutral Density (ND) en polariserende (PL) drone camera filters zijn bedoeld om de hoeveelheid licht die in de camera treedt te reduceren en/of te filteren. Wanneer ND / PL -filters correct worden toegepast kunnen ze een groot verschil in kleurdiepte en contrast maken, en  worden video's vloeiender en cinematisch door een optimale sluitertijd in combinatie met opnamesnelheid (frames per seconde).  Bekijk hier alle ND / PL filters voor DJI camera drones.


Filters zijn er in verschillende sterktes. Hoe hoger het getal, des te minder licht het filter doorlaat. Hiermee kun je de sluitertijd van de camera beinvloeden, voorkom je overbelichting en maak je video opnamen vloeiender. Bij video opnamen wil je namelijk dat de sluitertijd minimaal de helft is van het aantal frames per seconde waarmee je opneemt. Dus bij 30 frames per seconde wil je dat de sluitertijd minimaal 60 keer per seconde is (1/60) of hoger. 


ND/PL-filters bieden de volgende voordelen:

  • uw foto's en video's raken minder snel overbelicht bij fel zonlicht,
  • uw beelden krijgen meer kleurdiepte en contract,
  • uw video's worden soepeler / cinematischer,
  • minder schittering en reflectie (PL-filters).

Welke sterktes ND-filters zijn er?

ND-filters zijn er in verschillend "sterktes" voor drones, meestal varierend van ND4 tot ND64 filters, waarbij je een ND4 filter gebruikt bij weinig zonline (bewolkt) en een ND64 (of hoger) filter bij extreem fel zonlin. In Nederland gebruiken we meestal een ND4 of ND8 filter, en ND16 filter als het zonnig is en een ND32 filter als het echt heel zonnig is. 


Geschikte ND / PL filters voor jouw camera drone


Polarisatie filters (PL)

Een polarisatiefilter is een filter voor op je objectief en zorgt voor het verhogen van de kleurverzadiging en het reduceert reflecties in waterpartijen, metalen oppervlakken en glas. Objecten achter deze oppervlakken zijn beter zichtbaar, het contrast wordt verhoogd en het is een effect wat niet met programma’s zoals Photoshop kan worden bereikt.

https://www.dronekiezer.nl/invoerrechten-drone-china/


Op de grond afstellen

PL filters moeten (op de grond) worden ingesteld op de richting waarin je drone opnames gaat maken voor maximaal effect. Dit kost tijd en voorbereiden, maar kan geweldige resultaten geven die anders niet mogelijk zijn.


(C)PL filters

Circulair polarisatiefilters (CPL filters) zijn de meestgebruikte filters voor . Polarisatiefilters kunnen worden geroteerd in de filtervatting zodat bepaalde effecten, zoals het verhogen van de kleurverzadiging, kunnen worden bereikt. Het maximale effect wordt behaald wanneer foto’s worden gemaakt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de zon. Door aan het filter te draaien kan door de zoeker of op het LCD-scherm van de camera het effect van het polarisatiefiler worden gezien. Een tweede functie van een circulair polarisatiefilter is het reduceren van reflecties in waterpartijen, metalen oppervlakken en glas (bijvoorbeeld etalages). Objecten achter deze oppervlakten zijn beter zichtbaar door het gebruik van het polarisatiefilter. Een effect wat niet met programma’s zoals Photoshop kan worden bereikt.